Tiesitkö, että sana yrittäjä tulee ranskan sanasta “entreprendre”, joka tarkoittaa “sitoutua?” Jos haluat olla analyyttisempi ja puhut ranskaa, saatat ajatella, että se tulee kahden verbin “entre” ja “prendre” yhdistämisestä. “Enterer” tarkoittaa “tuloa” ja “prendre” tarkoittaa “ottaa” niin yhdistettynä, että ne tarkoittaisivat “syödä ottamaan”. Tämä toimii myös, koska yrityskäynnistysideaa seuraava henkilö, joka tulee markkinoille hyödyntääkseen voittomahdollisuuksia ottamalla riskit on määritelmänsä mukaan yrittäjä.
Katsotaanpa mielenkiintoisia faktoja yrittäjistä:
Yrittäjiksi ryhtyvät ihmiset joko etsivät yrittäjäelämää tai lankeavat siihen. Kaikki yrittäjiksi ryhtyvät eivät kasvaneet ajatellen, että heidän unelmansa oli ryhtyä yrittäjäksi.
Yrittäjät jakautuvat erilaisiin yrittäjäpersoonallisuustyyppeihin – ammattilainen, asiantuntija tai pragmaatikko ja keksijä. Ehkä pienyrityksen omistajana et ole juurikaan ajatellut, millainen yrittäjä olet. Olit liian kiireinen keskittyessäsi saamaan yrityksesi toimimaan ja kannattamaan, etkä niinkään siihen, millainen yrittäjä olet.
Ne yrittäjät, joita kutsutaan ammattiyrittäjiksi, perustavat yhden yrityksen, toisen ja toisen. He ovat erittäin hyviä perustamaan yritystä ja tekemään siitä erittäin menestyvän suhteellisen lyhyessä ajassa. Joskus jos tuuri kävisi, ensimmäisellä liiketoiminnalla menee hyvin ja se myydään. Pian he perustavat uuden yrityksen, koska nyt yrittäjänä oleminen on heidän verissään eivätkä he voi mennä töihin jollekin toiselle, joten he perustavat uuden yrityksen.
Luulitko, että jokainen yrittäjäksi ryhtyvä haluaa olla sellainen? Joskus yrittäjä tulee etsimään henkilöä, joka on asiantuntija tietyllä alalla, jota tarvitaan hänen liiketoimintaansa, kuten kirjanpitoon, rahoitukseen, markkinointiin tai myyntiin. Voi myös olla, että he tarvitsevat asiantuntijan tietyllä toimialalla, kuten ohjelmistoissa, lääkkeissä tai kosmetiikassa. Sitten he etsivät jotakuta, jolla on tämä tieto, ja pyytävät heitä liittymään yritykseensä tekemällä heistä kumppanin. Voila! he ovat nyt yrittäjiä.
Asiantuntevat yrittäjät ovat usein hyvin koulutettuja ja kokeneita ammattiaan työskennellessään yritysympäristössä useiden vuosien ajan. Siellä he hiovat taitojaan luoden asiantuntemusta, joka tekee heistä niin arvokkaita yrittäjänä.
Kolmas tyyppi on keksijä. Bill Gates on keksijätyyppinen yrittäjä, joka on tehnyt tämän tyypin erittäin tunnetuksi. Tämän tyyppisellä yrittäjällä voi olla klassinen keksijäpersoonallisuus. Tiedät “hajamielisen professorin”, joka jää niin kiinni teknologiaansa ja keksintöihinsä, etteivät ne toimi hyvin täysin toimivassa liiketoimintaympäristössä. Tämän seurauksena he eivät voi toimia yrityksen johtajana, koska heillä on liian kapea painopiste.
Menestyäkseen yrittäjänä he sen sijaan kompensoivat puutteitaan ympäröimällä itsensä asiantuntijoilla, jotka voivat tarjota heiltä puuttuvaa liiketoimintaosaamista. Itse asiassa he voivat palkata “ammattimaisen” yrittäjän kumppaniksi keskittymään yrityksen kasvunäkökohtiin, jotta he voivat jatkaa parhaansa keksijänä.
On olemassa sekoituksia näistä kolmesta yrittäjätyypistä. On mahdollista löytää ammattikeksijätyyppi, jolla on onni olla molemmat taidot käytössään. Heistä voi tulla superluovia neroja, jotka voivat keksiä ja perustaa yrityksiä, jotka menestyvät erittäin hyvin ja joista tulee erittäin kannattavia hyödyntäen täysin luovaa ja liiketoimintapotentiaaliaan. Heistä voi tulla miljardöörejä!
Pragmaatikko-ammattilainen sekoitusyrittäjä on sellainen, johon tarvitaan yhdistelmäasiantuntija, joka ymmärtää myös yrityksen toiminnan. He käyttävät asiantuntemusta kehittääkseen idean yritykselle, joka johtaa erittäin kannattavaan liikeideaan, ja ryhtyvät palkkaamaan kaikki tarvitsemansa kyvyt kaikilla osa-alueilla tehdäkseen siitä erittäin menestyvän. Esimerkiksi lääkealan erittäin hyvin tunteva saa idean lääkkeiden markkinoinnista ja johtamisesta uudella ja tehokkaammalla tavalla. Hänen asiantuntemuksensa ammattiyrittäjänä antoi hänelle mahdollisuuden syventyä ja auttaa yrityksen käynnistysprosessissa samalla kun hän ohjasi sen lääkepään kehitystä.
Toinen mielenkiintoinen tosiasia on, että tietyt yrittäjät sopivat paremmin tietyntyyppisten yritysten kanssa. Lisäät menestymismahdollisuuksiasi, jos valitset yrittäjätyyppiäsi vastaavan yrityksen. Usein yrityksen perustamista harkitessasi et ajattele lainkaan, millainen yrittäjä olet. Menestys riippuu usein siitä, että tiedät omat vahvuutesi ja heikkoutesi sekä kyvystäsi löytää ihmisiä, jotka täydentävät sinua.